
Andries Knevel brengt een ander geluid over de refozuil: 'Goud in handen'
9 december 2022De reformatorische gemeenschap lijkt bij vlagen steeds meer onder druk te staan. Denk bijvoorbeeld aan de felle discussies over de kerkgang in coronatijd of de bredere trend van secularisatie. Andries Knevel brengt daartegenin een positief geluid. In een opinie-artikel in het Reformatorisch Dagblad schrijft hij dat de refozuil goud in handen heeft en dat moet inzetten. Maurits praat er met hem over door in De Dag Van Vandaag.
Andries denkt dat de cultuur waarin we leven best bedreigend is: "Kerkverlating en secularisatie zijn woorden die we veel gebruiken. Ik vind dat je een zekere vorm van bubbelvorming, bescherming, discipline of hoe je het ook formuleert, nodig hebt. De refozuil is nog best intern gericht, maar heeft ook ontzettend veel jongeren bij zich. Ik vind dat die zuil op dit moment de enige zuil is in Nederland die bescherming biedt aan jongeren en misschien ook ouderen."
Veel kansen
Er zijn heel veel kansen voor de refozuil, vertelt Andries: "Ze hebben alleen al 25.000 studenten in het onderwijs. Dat is natuurlijk een mega-aantal. Allemaal jongeren die een beetje bij het geloof willen blijven. Die moeten ze, denk ik, inzetten: hen vormen en klaarmaken voor de samenleving."
De zuil biedt een bescherming. Dat zorgt ervoor dat de secularisatie onder jongeren het minste is in de reformatorische kerken.
Bubbel
Een zuil wordt ook wel eens een bubbel genoemd. Daar hebben we al snel een negatieve associatie bij. We moeten een beetje uit onze bubbel komen, zeggen we dan: "Dat hebben we de afgelopen honderd jaar gedaan en dat is soms ook best gelukt. Tegelijkertijd heeft het uit de bubbel treden ook iets bedreigends. Zeker in een cultuur die steeds meer afstand neemt van God. We kunnen heel optimistisch denken dat een mens buiten zijn bubbel allemaal invloed heeft. Maar ik denk dat op dit moment die bubbel voor heel veel mensen een vorm van discipline en bescherming biedt."
Ook missionair
Een veelgehoord nadeel van een zuil is dat je snel naar binnen gekeerd raakt. Toch kan een refozuil volgens Andries ook missionair zijn: "Ik zie dat deze refozuil nu ook missionaire initiatieven ontplooit. In kleine gemeentes, inloophuizen of studentenactiviteiten. Dat gebeurt al, maar wel op kleine schaal. Veel minder dan de evangelische beweging deed."
Wat Andries betreft is dat voor nu helemaal niet zo erg: "Laat dat zout maar een tijdje in het zoutvaatje zitten. In dat zoutvaatje - onder die beschermende laag - kan de groep jongeren van 12-20 misschien best nog wel even blijven voordat ze de wereld intrekken. Dan zijn ze tenminste gevormd en hebben ze iets van weerstand opgebouwd."
Luister hier het hele gesprek terug: