Winkel

Jezus in christendom en islam
Wie is Jezus? Door de eeuwen heen zijn er veel uiteenlopende Jezusvisies geweest. Verhoef laat zien dat de visie van de oorspronkelijke - joodse - Jezusbeweging aan het begin van de jaartelling opmerkelijk genoeg misschien wel het best bewaard is gebleven in de islam. Die eerste 'jodenchristenen' zagen Jezus als mens, als een groot profeet. Pas na die eerste periode manifesteerde zich in de toenmalige Romeinse wereld - die sterk beïnvloed was door de Griekse filosofie en mythologie - de tendens om Jezus groter te maken en te vergoddelijken. Geleidelijk ontstond een waaier aan visies, vaak gekoppeld aan geografische gebieden. De jodenchristenen weken veelal uit naar gebieden aan de noordelijke randen van het Arabisch schiereiland en kregen invloed in wat de bakermat van de islam zou worden. Hun Jezusvisie werd voor Mohammed belangrijk en kreeg neerslag in de Koran. Mohammed verzette zich fel tegen een goddelijke status van Jezus, en keerde zich daarmee tegen de Grieksdenkende 'conciliechristenen', die Jezus als 'zoon van God' zagen en later ook als God zelf. Eduard Verhoef laat treffend zien hoe de beeldvorming over Jezus zich in de eerste eeuwen na zijn leven ontwikkelde langs verschillende sporen. Hij analyseert de visies in het Nieuwe Testament, de Koran en andere relevante bronnen, en neemt de culturele en politieke invloeden daarbij mee. Islam en christendom blijken ondanks verschillen veel meer gemeenschappelijke wortels te hebben dan doorgaans gedacht.Met een voorwoord van islamtheoloog en arabist dr. Tijani Boulaouali (KU Leuven) DR. EDUARD VERHOEF is theoloog en kenner van het vroege christendom. Daarnaast is hij islamkenner, Koranvertaler, en auteur van Uitleg bij de Koran. Zijn Koranvertaling geldt als de standaard in het Nederlandse taalgebied. VOLKSKRANT: 'Eindelijk een goede vertaling voor de Koran.'

Harthorend van Harry van de Pol
Er is genoeg materiaal te vinden over de 'buitenkant' van luisteren: wat je moet doen om bij de ander als goede luisteraar over te komen. Dit boek wil de lezer helpen zich bewust te worden van de 'binnenkant' van luisteren, om vandaar uit te groeien als luisteraar. Het is geschreven vanuit de overtuiging dat luisteren naar de binnenkant de sleutel is tot persoonlijke ontwikkeling én het verbeteren van (werk)relaties.

Depressie Ontwapend van Tessa van Olst
Als je lijdt aan depressiviteit, lijkt het misschien of je levenslang gekregen hebt. Maar dat hoeft niet zo te zijn! Dat laat het verhaal van Tessa zien. Na ruim tien jaar zwaar depressief te zijn geweest, vond ze de weg terug omhoog. Ze heeft ervaren hoe God haar bevrijdde door zijn krachtige liefde en waarheid. Ze ontdekte hoe ze depressie blijvend kon overwinnen en is er nu al twaalf jaar vrij van. Depressie ontwapend is een persoonlijk getuigenis, ondersteund door wetenschappelijke inzichten en Bijbelse lessen. Ook bevat het boek tips en handvatten om zelf uit depressie te komen. Tessa’s verhaal is herkenbaar, makkelijk leesbaar en praktisch. Tijdens het lezen leer je denkpatronen te veranderen en je leven weer op de rit te krijgen.

Op weg naar de hemel van Henk Binnendijk
In zijn nieuwe boek met Bijbelstudies 'Op weg naar de hemel' wijst Henk Binnendijk de weg naar de hemel aan de hand van een bijzonder beeld uit het Oude Testament: de tabernakel. De tabernakel toont ons wie God is en hoe groot Gods plan met een mensenleven is. Aan de hand van de tabernakel laat Henk Binnendijk zien wat het offer van Jezus betekent. En dat God garant wil staan, dat Hij zijn doel met de mens bereikt. De tabernakel is het mooiste beeldmateriaal dat God ons heeft gegeven. Tot in de kleinste details heeft Hij dit concept persoonlijk aan Mozes gedicteerd. Henk Binnendijk laat zien hoe de tabernakel ook in deze tijd van grote waarde is.

Hemelse reisbegeleiding van Rob van Houwelingen
In de belevingswereld van de westerse mens spelen engelen geen rol van betekenis meer. Daar staat tegenover dat hun sporen tijdens iedere periode van de kunstgeschiedenis duidelijk zichtbaar zijn. Via twaalf exegetische verkenningen bespreekt Rob van Houwelingen in Hemelse reisbegeleiding alles wat het Nieuwe Testament zegt over engelen of engelmachten. Daarbij worden telkens lijnen getrokken naar vandaag. Expliciet komt de kwestie aan de orde waarom wij tegenwoordig zo weinig engelen zien, vergeleken met de tijd van de Bijbel. Hebben we onze visie op de werkelijkheid bewust of onbewust laten versmallen tot wat op aarde gebeurt en zichtbaar is? Het register achterin het boek verwijst naar alle bijbelteksten in het Nieuwe Testament die over engelen gaan.

Het wonder van het kruis van Wilkin van de Kamp
Wat speelde zich af rondom de kruisiging van Jezus van Nazareth, de Zoon van God? Begrepen zij, die persoonlijk betrokken waren bij de kruisiging van Jezus, wat er precies gebeurde en waarom Hij stierf? Wisten zij dat de loop van de geschiedenis in enkele uren een volkomen andere wending zou nemen? Door naar deze mannen en vrouwen te kijken, die er met hun neus boven op stonden, worden ook wij geconfronteerd met de vraag: Begrijpen wijzelf de betekenis van het wonder wel zo goed? Niet eerder verscheen een boek waarin de laatste achttien uur voor Jezus' sterven (inclusief de kruisiging) zo indringend werd beschreven als in dit boek. Als lezer wordt u op indrukwekkende wijze meegevoerd naar de zeven momenten waarop het bloed van Jezus vloeide, waardoor de zeven wonderen van het kruis in uw leven kunnen plaatsvinden. De persoonlijke - en vooral eerlijke - getuigenissen, die door het boek verweven zijn, brengen het wonder van het kruis zo dichtbij, dat u vol verwondering gaat ontdekken dat de zeven wonderen van het kruis samen één wonderlijk geschenk vormen van God de Vader voor al zijn kinderen hier op aarde.

Het kruis in de asfaltjungle van David Wilkerson
In het midden van de 20e eeuw verliet een jonge predikant zijn rustige gemeente op het Amerikaanse platteland. Zijn naam: David Wilkerson. Hij wist dat God hem riep naar de achterbuurten van New York, waar jeugdbendes de dienst uitmaakten. De meeste mensen dachten dat hij zijn verstand verloren had, maar Wilkerson geloofde in Gods leiding. Hij vertelde drugsverslaafden, prostituees en jonge gangsters dat God hen liefhad. Zijn leven liep vaak gevaar, maar hij hield vol. Inmiddels heeft het mede door hem opgerichte Global Teen Challenge in meer dan 125 landen opvangcentra voor drugs- en alcoholverslaafden en de afkickcijfers zijn indrukwekkend.

Nieuwe Kruisvaarders van Sander Rietveld
De woedende meute die in januari 2021 het Amerikaanse Congres bestormde droeg kruisen, christelijke vlaggen en spandoeken met Jesus saves. Voor God, volk en vaderland. Op een vreemde manier lijkt het christendom verstrengeld geraakt met radicaal-rechtse idealen. Rechtse populisten flirten opzichtig met het geloof. Thierry Baudet spreekt over ‘onze fantastische religie’. Tegelijk voelt een deel van de conservatieve christenen zich aangetrokken tot het gedachtegoed van bodem en bloed. Christelijke partijen nemen rechts-populistische retoriek en standpunten over. Hoe komt dat? Sander Rietveld groeide op in een orthodox-protestants milieu in de Biblebelt. Met verbazing ziet hij rond Forum voor Democratie en PVV oude bekenden uit deze wereld terug. Waarom laten zij en andere christenen zich meenemen op de populistische muziek? Rietveld onderzoekt zijn eigen verleden en duikt in christelijke netwerken. Hij neemt radicaal-rechtse groeperingen en internationale geldstromen onder de loep om het verbond tussen gelovigen en rechtse populisten bloot te leggen. Die zoektocht voert de lezer langs calvinistische geldschieters, evangelische eindtijdpredikers en katholieke sektes die dromen van een christelijk Rijk.

Herkerken van Remmelt Meijer en Peter Wierenga
Al geruime tijd vinden er maatschappelijke ontwikkelingen en kantelingen plaats die ook het kerk-zijn beïnvloeden. De coronacrisis heeft deze veranderingen extra zichtbaar gemaakt en uitvergroot. Maar voelen kerken zelf de urgentie? En is er bij kerken bereidheid tot aanpassen van hun koers? In 'Herkerken' focussen Remmelt Meijer en Peter Wierenga op de belangrijkste maatschappelijke ontwikkelingen waar kerken op kunnen inspelen, mits ze durven mee te bewegen. Aan de hand van theologische doordenking, praktijkverhalen en -voorbeelden, trekken de auteurs lijnen vanuit de coronacrisis naar de toekomst. Dit doen zij op basis van trends die zich al een aantal jaren steeds duidelijker aftekenen. 'Herkerken' laat zien hoe een periode van crisis en verandering, die in eerste instantie een kerk(gemeenschap) op scherp zet, met het juiste meebewegen kansen biedt om goed in te spelen op de uitdagingen van vandaag.

Prediker voor jou van Sarianne en Lieuwejan van Dalen
Iedereen kent wel een aantal teksten uit Prediker, maar begrijp je ze ook? Prediker voor jou is een stevig bijbelstudieboek over Prediker. Het leven lijkt lucht en leegte te zijn, zegt Prediker. Maar wijsheid en vreugde zijn er ook! In dit boek gaan de auteurs niet alleen op zoek naar de zinloosheid en gebrokenheid van dit bestaan, maar ook naar de levenswijsheid die God ons leert en de levensvreugde die Hij ons geeft. Elk hoofdstuk bevat een duidelijke uitleg van de bijbeltekst en de boodschap van Prediker, gevolgd door laagdrempelige overdenkingen en praktische opdrachten voor verdere verwerking. Geschikt om alleen te lezen, maar ook voor bijbelstudie- of gespreksgroepen. Bij de bijbelstudies zijn ook filmpjes van de auteurs beschikbaar.

Kom tot bloei van Corinne Starreveld
Wil jij je ontwikkelen? Doen wat in je hart leeft? En de talenten inzetten die God je gegeven heeft? Corinne Starreveld miste een boek dat niet over succes alleen ging, maar dat haar zou helpen de uitdagingen die een loopbaan geven, aan te gaan. Ze schreef een praktische en vrolijke gids met verhalen uit haar eigen werkende leven. Over je passie vinden, jezelf zijn en over een betekenisvolle carrière. Je leert over de verschillende seizoenen in je loopbaan. Corinne vertelt over stress, menstruatie, emoties, ambitie en meer. In het boek staan tests die je direct zelf kunt doen. Na het lezen van deze gids zit jij vol inspiratie voor jouw loopbaan!

Laat er licht zijn van Marijke Gootjes
Een van de beroemdste Bijbelteksten spreekt over een 'dal van diepe duisternis'. Het leven van christenen bestaat immers niet alleen uit zonnige dagen. We maken ook donkere periodes mee; momenten van terneergeslagenheid of somberheid. Laat er licht zijn geeft ruimte aan die gedachten en gevoelens. De schrijfster reikt lichtpuntjes aan in de vorm van korte overdenkingen vanuit Gods Woord en is ook kwetsbaar over haar eigen ervaringen met de gebrokenheid van het leven. Het is verrassend hoeveel de Bijbel zegt over thema's als 'licht en duisternis', 'vreugde en verdriet', 'eenzaamheid', 'hoop en wanhoop'. Zo beschrijven de Psalmen, maar ook de profeten, uiteenlopende gevoelens die je somber of zelfs ronduit depressief kunt noemen. In een tijd waarin depressiviteit toeneemt, heeft Gods Woord ons dan ook veel te zeggen. Iedere overdenking sluit af met enkele vragen voor bezinning, Bijbelteksten voor verdere studie en een lied. Het boek is geschikt om persoonlijk te gebruiken, maar ook binnen de kleine groep of als cadeau in het pastoraat.